CGN IP Nedir? – Carrier Grade Nat – CGN IP Çözümü Var mı?

Bu yazımızda dünyada ve ve Türkiye’de gündem olan CGN havuzlarından bahsedeceğiz.

Konuya giriş yapmadan önce; internet üzerinde hizmet veren IPV4 adresleri ve aralıkları hakkında kısa bir bilgi paylaşalım…

CGN IP Nedir? – Carrier Grade Nat – CGN IP Çözümü Var mı?

IPv4 diye adlandırılan bu kavram ilk olarak 1980 yılında kullanılmaya başlandı.

IPV4 adreslerin her birisi 4 parçadan oluşur ve 255’e kadar değer alabilir. hesaplarsak yaklaşık olarak (IPv4, 32 Bitlik adresleme kullanır) 32 Bit adresleme ile 4,294,967,296 (2^32) Ip adresi üretilebilmektedir.

Örnek olarak; 33.33.33.1 – 33.33.33.254 aralıkları gibi.

1980’li yıllarda bu kadar çok adresin kullanılacağının düşünülmemesi bu IP dar boğazının en başlıca nedeni olarak görülebilir.

Bu olay internet’in yaygınlaşması ve internet’e bağlanan yeni cihazların IPV4 ağına dahil olması sebebi ile sayı iyice artış göstermiştir.

Sonuç olarak; IPv4 öktetinde üretilen adresler yetersiz gelmeye başlamıştır.

Bu sorunun ileri safhada IPV6 aralıklarına geçildiği zaman düzeleceği düşünülmektedir.

CGN Ip Nedir? – Carrier Grade Nat

CGN havuz sistemin ile azalan IP ler birden fazla kullanıcıya tahsis edilir, isterseniz bunu bir örnekle açıklayalım…

X Servis Sağlayıcısından İnternet Hizmeti alıyorsunuz, X Servis Sağlayıcısı modeminize 2.2.2.2 IP adresini atadı ve internet’e giriş sağladınız.

Buraya kadar her şey normal, lakin https://www.whatismyip.com/ gibi bir siteye girdiniz IP adresiniz 2.2.2.2 olmasına rağmen dışarıya port açamıyor, güvenlik kameranızı ev yada ofis dışından izleyemiyorsunuz ve modemden port açsanız dahi dış dünyadan PORT CLOSE hatası alarak  ulaşılmaz durumda kalıyorsunuz.

Evet devam edelim…

Modem ara yüzünüze girdiğiniz zaman ise 100.100.100.10 gibi bir IP adresi görüntüleniyor.

X Servis Sağlayıcının size uyguladığı sistemden “CGN havuzundan” IP aldınız ve 2.2.2.2 Dış IP adresi altına tanımlanmış 100.100.10 / 100.100-11,12,13.14 gibi birçok alt IP adresinden birine sahip olmuş oldunuz. (Bir nevi IP tombalası çektiniz)

Bilgisayarda 65535 port vardır bu portlar dış dünyaya bir cihazı yada bilgisayarında’ki bir servisi paylaştırmanıza imkan verir.

X Servis sağlayıcısı size 2.2.2.2 diye bir IP adresi verdiğinde diğer 100’lü bloktaki insanlar ile bu port’ları paylaşmak zorunda kalırsınız.

Örneğin 80 Web portunu dışarı açmayı istediğinizde bu gerçekleşmeyecektir, çünkü bu porta rastgele sahip olmanı olasılığını da X Servis sağlayıcı kapatmış ve CGN Havuzuna dahil olan kimse dışarıya port açamaz hale getirmiştir.

Sonuç olarak 2.2.2.2 adresinden sadece siz çıkış yapacağınıza alt ağdaki birçok kullanıcı aynı IP üzerinden çıkış yapmış olmaktadır.

CGN (Carrier Grade NAT) IP adresi Kullandığımı Nasıl Anlarım?

https://www.whatismyip.com/ adresinde farklı, modem adresinde farlı IP görürseniz CGN Havuzundan IP almış olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Internet Servis Sağlayıcılar neden CGN (Carrier Grade NAT) kullanıyor?

Servis Sağlayıcı Operatörleri IP sıkıntısı çektiği için CGN Havuz sistemine geçmişlerdir.

Diğer İnternet Servis Sağlayıcıları arasında Turk Telekom diğer internet servis sağlayıcılardan daha çok IP tuttuğundan bu sorun daha az yaşanmaktadır

Başka Internet Servis Sağlayıcıları; Turk Telekom üzerinden hizmet alıyorlar ve bu durum onları Türk Telekom’un tahsis ettiği IP lerini kullanmak zorunda bırakmakta ve Ip aralıklarının kısıtlı olmasına sebebiyet vermektedir.

Turk Telekom kullanıcıları CGN sorunu açısından avantajlı konumdadır.

CGN havuzundan nasıl çıkarım ? CGN IP Çözüm Nedir?

Ücretini ödeyip aylık Statik Ip kiralama metodu ile bu sorunu giderebilirsiniz.

Aylık 8-15 TL arasında değişen fiyatları olduğunu da hatırlatmanın faydalı olduğunu düşünüyoruz!

CGN Havuzu Nedir? Video Anlatım

Yorumlar