Linux Samba Nedir?

Samba server, Linux e Unix işletim sistemlerinde kullanılan Windows NT ve Windows işletim sistemleri arasında iletişim sağlayan bir ağ sunucusu uygulamasıdır. Samba servisi, linux işletim sistemi kurulmuş bir bilgisayarda çalışan servistir. Samba server servisi arka planda çalışan bir linux bilgisayara Windows yüklü diğer bilgisayarlar tarafından erişebilir. Windows bilgisayarları, ağ komşularından samba yüklü linux bilgisayarların harddisk ve diğer paylaşımlarına ulaşabilir.

Samba yüklü bir bilgisayarın sağladığı tek avantaj ağ üzerinde Windows kurulu bilgisayarlara ulaşmak değildir. Samba yüklü bir linux bilgisayar; yazıcı sunucu, dosya sunucu, PDC sunucu (primary domain controller), Wins sunucu, local master browser, domain browser görevlerinide yapar.

Büyük işletmelerden küçük işletmelere kadar her türlü firmaların kullanılması için oluşturulmuş servistir. Donanım kaynaklarını az kullanır ve maksimum performans sağlar. Çok gelişmiş gruplama ve kullanıcı yetkilendirme seviyeleri vardır. 1 kullanıcıdan 9999 kullanıcıya kadar hizmet verilebilmekte, ağ üzerindeki aktivitelerinizi daha hızlı yapmanıza olanak sağlamaktadır.

Yorumlar