Pardus Nedir – Pardus’a Geçmeli Miyim?

Pardus Nedir – Pardus’a Geçmeli Miyim?

Pardus 2003 senesinde başlatılan milli işletim sistemi projesidir. Türkiye’de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilmesine devam edilen bir yazılımdır.

Pardus ismini Anadolu Parsı’nın adı olan Panthera Pardus Tulliana‘dan alır

Pardus tamamen açık kaynak kodlu linux çekirdeği üzerine geliştirilen bir Linux MOD’udur. Linux çekirdeği tamamen özgür ve bağımsız yazılımcılar tarafından geliştirilen bir yazılım bileşenidir.

Pardus yazılımı Türkiye’de…

Belediyeler, Kamu Kurumları, Eğitim Kurumları, Üniversiteler gibi birçok alanda kullanılmakta ve geliştirilmektedir.

Açık Kaynak Kodu Nedir?

Açık kaynak kodu; bir bilgisayar yazılımının makine diline dönüştürülüp yazılımcılar için anlaşılır ve yeni amaçlara göre değiştirilebilir halini açıkça paylaşan kodlar ve platformlardır.

Linux projesi Linus Torvalds isimli bir üniversite öğrencisinin projesidir (Linus Torvalds 28 Aralık 1969 doğumlu Finlandiya asıllı, Amerikalı yazılımcıdır), bu proje zamanla bir topluluğa dönüşmüş ve bu topluluktaki programcılar tarafından desteklenenek gelişmiştir.

Linux projesi Debian GNU/Linux temelli açık kaynak koduna sahiptir, isteyen bu kodların içeriğine ulaşarak yazılımın kodlarına inceleyebilir ve değiştirebilir.

Açık kaynak kodu bilgisayar dünyasında özgür kod olarak adlandırılır ve bu gerçekten özgürlüktür, istediğiniz gibi kodların içeriğine bakarak kendinizi geliştirebilir ve bu kodlara kendi deneyimleriniz aktarabilirsiniz.

Pardus Nedir – Pardus’a Geçmeli Miyim?

Kapalı Kaynak Kodu Nedir?

Kapalı Kaynak kod’lu yazılımlar; yazılan bilgisayar kodları’nın içeriğe ulaşmanıza izin vermez, buna en güzel örnek Microsoft Windows ürünleri olacaktır.

Microsoft ürünleri kendi kod yapısına bakmanıza izin vermez, böylelikle işletim sisteminin yada yazılımın arka planda ne yaptığının bilinmesine imkan yoktur. Kapalı kodlar devletler ve kişisel gizlilik esasları için önem arz etmektedir, yazılımın arka planda ne yaptığının bilinmesi devletler için büyük önem taşır.

Devletleri askeri ve siyasi sırları bu işletim sistemlerinde depolandığı için, bu gizli bilgilerin dışarı çıkma olasılığı hep vardır.

Linux çekirdeği sürekli güncellenmektedir, kernel-çekirdek üzerine yeni özellikler eklenmekte ve güvenlik açıkları kapatılmaktadır.

Güncellenen bu çekirdekler işletim sistemine entegre edilerek MOD’lu sistem hayatını devam ettirebilmektedir.

Aşağıda link’i bulunan adresten bu güncel çekirdek projelerine ulaşabilirsiniz, yeterli bilgiye sahipseniz sizde kendi işletim sisteminizi geliştirebilirsiniz.

Linux Çekirdeği İndir: https://www.kernel.org/

Linux MOD’u terimini bir örnek ile olarak açıklayacak olursak;

Bir araba motoru olduğunu düşünün… motor çıplak bir şekilde duruyor ve gönüllü mühendisler tarafından geliştiriliyor, siz bu motor üzerine istediğiniz gibi şase, tekerlek, jant, araba iç aksamları, koltukları, elektronik bileşenleri, arabanın dış tasarımı gibi öğeleri geliştirerek bir araba oluşturuyorsunuz gibi düşünebilirsiniz.

Özetlersek; Pardus linux çekirdeği üzerine geliştirilen ve isteğimize göre şekillendirebileceğimiz bir işletim sistemidir. Bu geliştirmeler devlet bünyesinde yapıldığı için güvenli bir platform olarak nitelendirilebilir.

Pardus Avantajları:

  • Açık kaynak kodludur, çekirdek güncelleştirmeleri için ücret ödenmez.
  • Lisans bedeli yoktur, kişiler ve kurumlar ücretsiz olarak bu işletim sistemine sahip olabilir.
  • Ofis programları otomatik yüklü olarak gelir, LibreOffice yazılımı lisans bedeli gerektirmez.
  • Birçok popüler yazılımın benzeri olan yazılımlar Pardus içinde yüklü gelir. (Açık kaynak-ücretsiz sürümler)
  • Popüler donanımlar desteklenir.
  • Düşük bilgisayar donanımına ihtiyaç duyar.
  • Güncellemeler ve güvenlik güncelleştirmeleri için ücret ödemenize gerek yoktur.
  • Kullanıcı dostu bir arayüzü vardır, Windows işletim sistemini kullanan kişiler kolaylıkla bu yazılımı kullanabilir.
  • Pardus kendi içinde bir yazılım markete sahiptir, bu market sayesinde ücretsiz yazılımlara ulaşılabilir ve Pardus içinde bu yazılımlar kullanılabilir.
  • Pardus ile bilgilerimiz güvende kalır, ancak bu hiçbir işletim sistemi için tam güvenlik anlamına gelmez, Antivirüs yazılımları ile bu güvenlik seviyesi daha da arttırılabilir.
  • Pardus Sanal makinalar üzerine kurulabilir
  • Pardus suncular mevcuttu, sunucu tarafında bu sunucu ürünlerini kullanabilirsiniz. https://www.pardus.org.tr/surumler/
  • Pardus forumlarında istediğiniz çözümlere destek alabilmeniz için bir topluluk bulunur, bu topluluk üzerinden sorunlarınızı uzman kişilere danışabilirsiniz. https://forum.pardus.org.tr/
  • Bilgisayar oyunları konusunda, Linux destekleyen tüm oyunların Pardus platformunda çalışması mümkündür.

Pardus Dezavantajları:

  • Donanım tarafında Linux desteklemeyen bir cihazını var ise, bu cihazı Pardus’a tanıtmanız oldukça güç olacaktır.
  • Doğrudan destek alabileceğiniz bir kurum yada kuruluş yoktur, ancak bireysel kullanıcı olarak destek alabileceğiniz forumlar mevcuttur. Eğer bir kamu kurumunda Pardus kullanıyorsanız IT birimi size destek verecektir. https://belge.pardus.org.tr/
  • Windows kullanıcılarının Pardus’a alışmaları bir yada iki haftayı bulabilir.

Pardus’u Nereden İndirebilirim? – Pardus İndir?

Pardus yazılımını aşağıdaki link üzerinden edinebilirsiniz.

https://www.pardus.org.tr/

Pardus İnceleme Video

Yorumlar