Trojan Nedir? Truva Atı Nedir? – Trojan Temizleme

İlk Trojan…

Truva atları, var olan ilk kötü amaçlı yazılım parçalarından biri olma ayrıcalığına sahiptir.

İsimleri, 1974’teki bir ABD Hava Kuvvetleri raporunda, bir bilgisayar sisteminin tehlikeye girebileceği tüm varsayımsal yollarını listeleyen bir şekilde yazılmıştır.

Trojan Nedir? Truva Atı Nedir? – Trojan Temizleme

Trojan Nedir? Truva Atı Nedir?

Bir Truva atı veya Trojan, bir kullanıcıyı zararsız bir dosya olduğunu düşünmesine kandırmak için gerçek içeriğini gizleyen bir kötü amaçlı yazılım türüdür.

Trojan kötü amaçlı yazılımı adını Truva atı’nın klasik hikayesinden alır, çünkü bilgisayarlara bulaşma tekniğini taklit eder. Bir Truva atı, görünüşte zararsız programların içine gizlenir veya sizi yüklemeye kandırmaya çalışır.

Truva atı veya Truva atı, meşru görünen ancak bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirebilen bir tür kötü amaçlı kod veya yazılımdır. Truva atı, verilerinize veya ağınıza zarar vermek, bozmak, çalmak veya genel olarak başka zararlı eylemler uygulamak için tasarlanmıştır.

Bir Truva, sizi kandırmak için iyi niyetli bir uygulama veya dosya gibi davranır. Cihazınıza kötü amaçlı yazılım yüklemeye ve yürütmeye sizi aldatmaya çalışır. Bir Truva atı kurulduktan sonra, tasarlandığı eylemi gerçekleştirebilir.

Bir Truva Atı’na bazen Truva Atı virüsü veya Truva atı virüsü denir, ancak bu bir yanlış adlandırmadır. Virüsler kendilerini yürütebilir ve çoğaltabilirler truva atı bunu yapamaz. Bir kullanıcının Truva Atları yürütmesi gerekir. Yine de, Truva atı kötü amaçlı yazılımı ve Truva atı virüsü genellikle birbirinin yerine kullanılır.

İster Truva atı kötü amaçlı yazılımı ister Truva atı virüsü olarak adlandırmayı tercih edin, bu infiltratörün nasıl çalıştığ

Trojan Neye Benzer?

Truva atları hemen hemen her şeye benzeyebilir. Garip bir web sitesinden indirdiğiniz bilgisayar oyunu. Gizlice sevdiğiniz bir müzik grubun “ücretsiz” MP3’ü. Bir reklam bile bilgisayarınıza bir şey yüklemeye çalışabilir.

Bazı Truva Atları, bunları kullanmanız için sizi aldatmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Yanıltıcı bir dil kullanabilir veya sizi yasal bir uygulama olduklarına ikna etmeye çalışabilirler.

Bu nedenle güvenli olmayan web sitelerine dikkat etmek ve asla dikkatsizce bir şey indirmek çok önemlidir.

Truva atları nasıl çalışır?

Bir Trojan Örneği;

Tanıdığınız birinden bir e-posta aldığınızı düşünebilir ve yasal bir ek gibi görünen şeyleri tıklayabilirsiniz. Ama bu E-posta bir siber suçludan geliyor ve tıkladığınız ve indirip açtığınız dosya cihazınıza kötü amaçlı yazılım yüklemek için harekete geçebilir.

Programı yürüttüğünüzde, kötü amaçlı yazılım diğer dosyalara yayılabilir ve bilgisayarınıza zarar verebilir.

Truva atları birçok farklı şeyleri yapmak için tasarlanmıştır.

Truva atı kötü amaçlı yazılım saldırılarına örnekler

Truva atı kötü amaçlı yazılım saldırıları çok fazla zarar verebilir. Aynı zamanda Truva atlarıda gelişmeye devam ediyor.

İşte üç örnek….

  • Emotet banking Trojan.

Symantec 2018 İnteretkinliği net Güvenliği Tehdit Raporuna göre, uzun bir aradan sonra Emotet’in 2017 yılının son birkaç ayında arttı. O dönemde tespitler yüzde 2.000 arttı. Emotet, diğer şeylerin yanı sıra finansal bilgileri de çalar.

  • Rakhni Trojan

Bu kötü amaçlı yazılım 2013’ten beri var. Daha yakın zamanda, virüslü bilgisayarlara fidye yazılımı veya bir kriptojacker (suçluların cihazınızı kripto para birimi için benimkini kullanmasına izin veriyor) teslim edebilir.

İnternet Güvenlik Tehdit Raporunda, “2017’nin son aylarında coin madencilikteki artış çok büyüdü” diyor. “Genel olarak coin para madenciliği faaliyeti yıl boyunca yüzde 34.000 arttı.”

  • ZeuS/Zbot

Bu bankacılık Truva atı ZeuS / Zbot kaynak kodu ilk olarak 2011 yılında piyasaya sürüldü.

Örneğin, kimlik bilgilerinizi ve belki de hesap bakiyenizi çalmak için tuş vuruşu günlüğünü kullanır – örneğin banka hesabınıza giriş yaparken tuş vuruşlarınızı kaydeder.

Bilinen Trojan – Truva Atı Türleri:

Backdoor Trojan

Bu Truva atı, bilgisayarınızda bir “arka kapı” oluşturabilir. Bir saldırganın bilgisayarınıza erişmesini ve onu kontrol etmesini sağlar.

Verileriniz üçüncü bir tarafça indirilebilir ve çalınabilir veya cihazınıza daha fazla kötü amaçlı yazılım yüklenebilir.

Distributed Denial of Service (DDoS) attack Trojan

Bu Trojan DDoS saldırıları gerçekleştirir. Amacı; bir ağı trafiğe kapatarak erişilemez hale getirmektir. Bu zararlı trafik virüslü bilgisayarınızdan ve diğerlerinden gelir.

Downloader Trojan

Bu Truva atı zaten virüslü bilgisayarınızı hedefler. Kötü amaçlı programların yeni sürümlerini indirir ve yükler. Bu  Truva atları ve reklam yazılımlarını içerebilir.

Fake AV Trojan

Bu Truva atı, virüsten koruma yazılımı gibi davranır, ancak gerçek veya sahte olsun, tehditleri algılamak ve kaldırmak için sizden para ister.

Game-thief Trojan

Buradaki kaybedenler çevrimiçi oyuncular olabilir. Bu Trojan hesap bilgilerini çalmaya çalışıyor.

Infostealer Trojan

Göründüğü gibi, bu Truva atı, virüslü bilgisayarınızdaki verilerin peşindedir.

Mailfinder Trojan

Bu Truva atı, cihazınızda biriktirdiğiniz e-posta adreslerini çalmaya çalışır.

Ransom Trojan

Bu Truva atı, bilgisayarınıza verdiği hasarı geri almak için bir fidye ister. Bu, verilerinizin engellenmesini veya bilgisayarınızın performansının bozulmasını içerebilir.

Remote Access Trojan

Bu Truva atı, bir saldırgana uzak ağ bağlantısı üzerinden bilgisayarınız üzerinde tam denetim verebilir. Kullanımı bilgilerinizi çalmak veya sizi gözetlemektir.

Rootkit Trojan

Bir rootkit, virüslü bilgisayarınızdaki bir nesneyi gizlemeyi veya gizlemeyi amaçlar. Amacı; Cihazınızda kötü amaçlı bir programın çalışma süresini uzatmaktır.

SMS Trojan

Bu tür Truva atı, mobil cihazınıza bulaşır ve kısa mesaj gönderebilir veya mesaj gönderimlerini kesebilir. Özel tarifeli numaralara gönderilen metinler, telefon faturanızı artırabilir.

Trojan banker

Bu Truva atı finansal hesaplarınızı hedefler. Çevrimiçi yaptığınız her şey için hesap bilgilerinizi çalmak için tasarlanmıştır. Buna bankacılık, kredi kartı ve fatura ödeme verileri dahildir.

Truva IM

Bu Truva atı anlık mesajlaşmayı hedefler. IM platformlarında oturum açma bilgilerinizi ve parolalarınızı çalar.

Bunlar sadece birkaç örnek. Çok daha fazlası internet üzerinde mevcuttur.

Trojanlardan korunma için Antivirüs yazılımı edinin…

Kötü amaçlı yazılımları tanımlamanın ve ilk etapta enfeksiyonları önlemenin en iyi yolu, güvenilir bir antivirüs ile bilgisayarınızı korumaktır.

Truva atları’nın genellikle gizli kalma konusunda çoğu kötü amaçlı yazılımdan daha iyi olduğunu belirtmek gerekir, çünkü onlar küçülmek ve gözden uzak kalmak için daha fazla çaba gösterirler.

Trojanlar diğer virüslerle karşılaştırıldığında; Virüsler enerjilerini kendi kendini çoğaltmak için kullanırlar, böylece daha görünür olurlar. Ancak Trojanlar bulunması daha zor yazılımlardır.

Trojanlardan Korunmak İçin Antivirüs Yazılımları:

https://tr.norton.com/

https://www.webroot.com/

Yorumlar